Från Maria Sofia De la Gardie till Nationalmuseum.
1600-talet: Maria Sofia De la Gardie anlägger ett tegelbruk och namnger platsen efter sin make Gustav Oxenstierna.
1825: Porslinstillverkningen inleds när Johan Olof Wennberg och Johan Herman Öhman grundar Gustavsbergs porslinsfabrik.
1839: Övergång till engelska metoder och råvaror, vilket markeras med införandet av den välkända ankarstämpeln.
1869: Wilhelm Odelberg tar över ledningen och lägger grunden
för Gustavsbergs framgång som storföretag.
1874: Introduktionen av porslinsserien ”Blå blom”, som tillverkades oavbrutet fram till 2006.

1915: Ett museum nämns för första gången med orden: ”Emedan byggnaden härigenom blivit i alla förstklassig och brandfaran betydligt reducerad, bestämdes att i den s k kyrksalen inreda det sedan länge planerade museet”. Platsen som avses är den så kallade Gula Byggningen, placerad mittemot dagens museum. Det ursprungliga museet fungerade som ett företagets showroom. Samlingen hade en viktig funktion för att visa kunder och prominenta besökare det bästa ur produktionen.

Filmlänk: http://www.filmarkivet.se/movies/det-gamla-gustavsberg/
1937: Kooperativa Förbundet (KF) köper fabriken, vilket leder till en betydande expansion. Gustavsberg kom att behålla karaktären av ett brukssamhälle även efter att KF tagit över verksamheten. Ingenstans i Sverige blev kooperationen och dess idéer starkare än i Gustavsberg.
1939: Tillverkningen av sanitetsporslin påbörjas i en ny, toppmodern fabrik.
Länk: https://www.filmarkivet.se/movies/eld-lera-och-manniskor/
1945: I slutet av andra världskriget påbörjades en satsning på plast då Gustavsberg insåg att många av produkterna inom hushållsporslin skulle komma att ersättas av plast. Man såg också en stor marknad för plast inom bygg- (VVS) och verkstadsindustrin.
1947: De första badkaren från Gustavsberg produceras, vilket revolutionerar marknaden.
1949: Emaljverkstaden där emaljkonstverk skapades öppnade 1949 som en följd av tillverkningen av badkar.
1954: Sanitetsgodstillverkningen är den helt dominerande delen av bolaget. 1974 Museet flyttar in i det gamla Torkhuset, där det ligger än idag.
1987: AB Gustavsberg delas upp i tre delar: sanitetsporslinstillverkningen och badkarstillverkningen hamnar i Gustavsbergs VVS AB, hushållsporslinstillverkningen hamnar i Gustavsbergs Porslin AB och fastigheterna blir kvar i samma bolag som får namnet Gustavsbergs Fastigheter AB.

1987: Gustavsbergs Porslin AB säljs till Wärtsilä 1987 och ingår därmed i samma koncern som Rörstrands Porslinsfabrik och Arabia. KF äger 9,5 procent i det nya bolaget.
1989: Delar av Wärtsilä går i konkurs och struktureras om varpå Rörstrand-Gustavsberg och Arabia köps av Hackman 1990.
1994: flyttas hushållsporslinstillverkningen till Finland. Gustavsbergs porslinstillverkning i Sverige skulle ha försvunnit helt om inte Värmdö Kommun startat bolaget ”Värmdö Produktion och Utveckling AB” och tagit över en del av produktionen.
1996: Produktionen övergår från det kommunala bolaget till personalägda HPF i Gustavsberg AB med nio anställda. HPF, även kallat Gustavsbergs Porslinsfabrik, HPF tillverkar hushållsporslin och blir Nordens enda tillverkare av benporslin.
1997: HPF återlanserar flera klassiska serviser och blir även kunglig hovleverantör.
2000: Den tyska badrumstillverkaren Villeroy & Boch AG förvärvar Gustavsberg VVS. Idag fortsätter Gustavsberg att tillverka badrumsprodukter, med ett ursprung som sträcker sig 200 år tillbaka i tiden.
2000: Kooperativa Förbundet (KF) donerar Gustavsbergssamlingen, som ett nationellt kulturarv, till staten med Nationalmuseum som förvaltare.kallat Gustavsbergs Porslinsfabrik, HPF tillverkar hushållsporslin och blir Nordens enda tillverkare av benporslin.
1997: HPF återlanserar flera klassiska serviser och blir även kunglig hovleverantör.
2000: Den tyska badrumstillverkaren Villeroy & Boch AG förvärvar Gustavsberg. Idag fortsätter Gustavsberg att tillverka badrums produkter, med ett ursprung som sträcker sig 200 år tillbaka i tiden.
2000: Kooperativa Förbundet (KF) donerar Gustavsbergssamlingen, som ett nationellt kulturarv, till staten med Nationalmuseum som förvaltare.
2015: Gustavsberg flyttar till nya, moderna lokaler på Ekobacken i Gustavsberg, och huvudkontoret återvänder till Tornhuset i hamnen.
2020: Porslinsmuseet återöppnar efter renovering och Nationalmuseum, som myndighet, tar över driften från Värmdö Kommun.
2023: Gustavsbergs Porslinsfabrik flyttar in sin växande tillverkning i Fabrikshusets anrika och ursprungliga ugnshall.
