Företaget grundades 1825 och har varit i kontinuerlig drift sedan dess, under olika ägare. Senaste ägarbytet skedde 2019. Från år 2000 har samarbetet med porslinsmuseet, som förvaltar mönsterskyddet via Kooperativa Förbundet (KF), varit centralt.
All tillverkning sker i den anrika och ursprungliga ugnshallen i hushållsporslinsfabrikens tegelröda byggnad i Gustavsberg, 20 km öster om Stockholm. Under fabrikshusets särpräglade sågtandstak sker en stor del av tillverkningen för hand – kvalitet framför kvantitet.
Som enda porslinsfabrik i Norden tillverkar fabriken benporslin, allt från hela serviser till specialbeställda produkter. Fabriken tillverkar också krukor, uppläggningsfat och ugnsfasta formar i stengods. Porslin och stengods är stämplat med en ankarstämpel liknande den som introducerades 1839, samt texten: “Made in Gustafsberg Sweden”.
Ett stort antal konstnärer har bidragit med design av fabrikens produkter. Mest frekventa har varit Siv och Stina Juhlin, Stig Lindberg, Ingegerd Råman, Margareta Hennix och Signe Persson Melin.
Gustavsbergs Porslinfabrik tillverkar idag porslin och stengods för bl.a. professionella kök, privatkonsumenter, myndigheter, företag, restauranger och museer. Monogramserviser av typen vapen-, båt-, eller företagsserviser är en specialitet.
Gustavsbergs Porslinsfabrik är idag Sveriges enda tillverkare av benporslin, med all produktion kvar på sin ursprungliga plats i Gustavsberg. Fabriken skapar både bruks- och konstporslin med fokus på kvalitet och hållbarhet. Fabriken är kunglig hovleverantör.
Produktionen kombinerar traditionellt hantverk med modern teknik, och porslinsfabriken är fortfarande känd för sin unika designtradition, präglad av formgivare som Stig Lindberg och Wilhelm Kåge. Under de senaste åren har fabriken etablerat ett samarbete med nya designers och formgivare under temat ”Limited Edition”. Bland annat Marie-Louise Ekman, Jesper Waldersten och Liv Strömquist, vilka fabriken tillsammans med skapat unika serier som säljs i ”limited edition” dvs 200 förpackningar om fyra tallrikar i varje. Numrerade och signerade.
Under 2023, innan Lisa Larson avled, fick Gustavsbergs Porslinsfabrik möjligheten att lansera hennes dekor Sixten på fabrikens klassiska fina vita benporslin.
Mitt i Porslinsriket finns också Gustavsberg Crafts & Tools för de som upptäckt keramikens magiska värld. Gustavsbergs Porslinsfabrik representerar idag Cebex som har Nordens största sortiment av produkter för keramiktillverkning. Ugnar och automatiker, drejskivor, maskiner, verktyg, leror och olika sorters gips, glasyrer, råmaterial och mycket mer.
Intill Porslinsrikets nya Värmdö Kulturhus öppnades till sommaren 2024 en helt ny Fabriksbutik och under 2025 kommer även en helt ny butik för Gustavsberg Crafts & Tools att öppnas i gaveln på Gustavsbergs Konstcenters ateljéhus – det så kallade Chamottehuset.
Fabriken är därmed en betydande del av Gustavsbergs kulturarv och lockar besökare med sitt arv och sin koppling till svensk designhistoria – men också med sin levande nutida verksamhet.
Hemsida: gustavsbergsporslinsfabrik.se